Omgiven av rumänska författare

18 september, 2011 § Lämna en kommentar

Ja, omgiven av rumänska författare, det är så jag känner för närvarande. Och det bara fortsätter.

Herta Müller, Mircea Cărtărescu, György Dragomán och, i Sverige verksamma, Gabriela Melinescu.

Herta Müller, tillbaka i Sverige, talar för sig själv. Hon är född 1953 i Niţchidorf utanför Timişoara, är en rumänsk-tysk författare, bosatt i Berlin.

Under hösten, den 16 november, gästar Mircea Cărtărescu återigen Internationell författarscen i Stockholm. Mircea Cărtărescu är född 1956 i Bukarest, är en rumänsk poet, romanförfattare och essäist. Han är en av Rumäniens mest framstående författare. Idag är han också bosatt i Berlin. Minns ni honom från förra omgången med sin ”lössläppta inre våg” som diktade så stort? Minns ni ”Orbitör, Vänster vinge, Kroppen, Höger vinge”? Vad kan man vänta sig mera av Cărtărescu? Det är bara att ha tålamod, ”Dagbok 1994-2003” kommer ut den 21 oktober. Det är en omvälvande tid i Rumäniens och Europas historia som skildras av Cărtărescu. Ja, det är också en på många sätt omvälvande tid som vi bevittnar. Kan det vara så att Cărtărescu kommer att övertyga oss om att det postmoderna är här för att stanna? Kommer han att fortsätta med att öppna nyare och nyare dörrar för oss även den här gången eller kommer han att stänga några av de många han öppnade åt oss förra gången? Det återstår att se.

György Dragomán född 1973 i Marosvásárhely, Transylvanien, Rumänien, idag bosatt i Ungern. Dragomán har skrivit ”Den vita kungen” som är hans genombrottsroman och som har översatts till 28 språk. Jag är övertygad om att vi kommer att höra mera av Dragomán framöver.

Och så vill jag ta upp Gabriela Melinescu född 1942 i Bukarest, Rumänien, författare, översättare, illustratör och redaktör, idag verksam i Sverige. Hon har en något annorlunda bakgrund jämfört med ovannämda landsmän. Jag själv betraktar henne som en spegel med både den franska och svenska kulturen med i bagaget. Hon är värd att rekommendera.

De här författarna skapar en rymd för mig där jag själv känner mig bekräftad som en europé idag, men också en östeuropé som minns hur det var då muren fortfarande delade oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Omgiven av rumänska författareEvas perspektiv.

Meta