”Descartes misstag”?

22 september, 2011 § Lämna en kommentar

Först kom Johan Kling med ”Människor helt utan betydelse”, sedan Erik Helmersson med ”Den onödige mannen och idag Jens Liljestrand med ”Adonis”. Jag vet inte riktigt varför jag blir upprymd. Män skriver om känslor. När jag tänker vidare börjar det uppenbara sig för mig mer och mer. Mina associationer, kvickt som om det inte fanns några hinder, leder mig ända till den franska filosofen och matematikern från 1600-talet Descartes.

Snabbt kastar jag ögat tillbaka till sista stycket i Nils Schwartz recensionen av Liljestrands ”Adonis” i dagens DN som lyder: ”Stapeln av manliga uppgörelser med den egna könsidentiteten börjar anta en fallisk karaktär, om än slokande, i diagrammen över samtidslitteraturen. Jag kommer att tänka på en pjästitel av den brittiske 1700-talsdramatikern Oliver Goldsmith: ‘She stoops to conquer’. Byt bara pronomen: numera är det han som böjer sig för att kunna erövra.”

Och nu tillbaka till ”Descartes misstag”. Någonstans vid milleniumskiftet kom den svenska utgåvan av den amerikanske professorn i neurologi Antonio Damasios bok med titeln som jag tillåter mig att använda som rubrik på föreliggande inlägg. ”Briljant och underhållande skriver Damasio om hur tankarnas och känslornas neurobiologiska processer rimligen ser ut. Att förnuft och omdöme hänger samman med emotionell förmåga kan den moderna hjärnforsknigen numera visa med hjälp av avancerade tester och funktionell hjärnavbildning (PET-kameror m.m.) Känslor är en viktig källa till rationellt tänkande och har avgörande betydelse för vår förmåga att fatta beslut och handla adekvat i sociala situationer”, står det på bokens baksida.

Så, vad var det som var det största misstaget av Descartes egentligen?

När han en gång i tiden avskiljer kroppen från medvetande eller när han på inbjudan av drottning Kristina beger sig (läs böjer sig…) och åker till Sverige?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande ”Descartes misstag”?Evas perspektiv.

Meta