Köp boken här

28 januari, 2012 § Lämna en kommentar

Utresetillstånd
Eva Franko
Arabela Förlag 2012

Boken Utresetillstånd kom ut den 8 mars 2012 på Arabela Förlag. Om du vill köpa boken är du välkommen att kontakta förlaget direkt på mejladress info@arabela.se. Ange din postadress och antal exemplar du vill köpa. Boken kostar 150 kr, frakt tillkommer.

Boken finns även till försäljning via www.bokus.com och www.ordochbok.se.

Varför fick människorna i Östeuropa inte resa? Varför fick de inte lämna landet? Vad var myndigheterna rädda för? Var det överhuvudtaget något som var rätt med det? Som liten tyckte jag att det var rätt att pappa till slut, efter många turer till polismyndigheten, fick möjlighet att resa till faster. Men jag minns också från min barndom och mina tonår att detta med utresetillståndet var som en ritual i vår familj, det var helt enkelt ett tillstånd som jag levde i.

Det roliga kring utresetillståndet började redan hemma vid köksbordet. Vi kunde sitta långa kvällar och planera och planera för den närstående resan. Vi visste inte säkert om resan skulle bli av eller vilka som skulle få resa. Dessa förberedelser påbörjades ett eller halvtannat år innan resan eventuellt till slut skulle kunna bli av. Utresetillstånd beviljades i första hand för de medborgare som hade direkta blodsband till de personer som skickade inbjudan, men även de som var ingifta i familjen och deras gemensamma barn omfattades av denna lag.

Hösten 1989. Murarna faller genom hela Europa och frigör en värld som legat dold för omvärlden under flera decennier. Katarina Levitsky lever sig in i händelseutvecklingen från sin exil i väst. Gradvis eroderar även hennes egna mentala murar och en svunnen tid börjar komma upp till ytan. Genom att minnas sin uppväxt i Tjeckoslovakien under 60- och 70-talen och rannsaka de händelser som präglat henne starkt frigör hon sina rötter och den stolthet hemlandet förtjänar växer fram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Köp boken härEvas perspektiv.

Meta