Ang Krönikan av Demirbag-Sten

1 mars, 2012 § 4 kommentarer

Jag har precis läst klart dagens Krönika av Dilsa Demirbag-Sten: Det lockar föga att ge sig in i en kulturdebatt. Jag måste medge att jag har lite av samma känsla att skriva detta inlägg här på min blogg men av en annan orsak än författaren till dagens krönika.

Som alltid, intressant och givande av Demirbag-Sten! Så även idag! Och vad gäller alla andra artiklar som gav upphov till att diskussionen på kultursidorna fortfarande fortsätter tycker jag talar för sig själva. Inga artiklar, ingen diskussion! Jag skulle istället vilja tacka alla som har bidragit till diskussionen. Demirbag-Sten tycker däremot följande:

I själva verket är deras insatser för samhällsdebatten att jämföra med Bermudatriangelns betydelse för sjöfarten. Vi talar om svarta hål här, om negativ materia. Eller, om vi vill hämta en bild mera från markplanet, detta är den tankemässiga verksamhetens avfolkningsbygder, ett intellektuellt kalhygge, där bara buskvegetation och sly frodas.

Jag själv, utifrån min kunskap, har svårt att bara förpassa alla insatser författarna till artiklarna har gjort för samhällsdiskussionen till svarta hål eller jämföra dessa med negativ materia. Däremot håller jag med om att den intellektuella diskussionen skulle kunna förändras (blomstra) om andra grupper i samhället också vore villiga att komma med sina bidrag.

Jag skulle vilja gå tillbaka till ”svarta hål” för visst ser jag dem också men utifrån ett helt annat perspektiv än ovan. Ett sådant hål, egentligen är det inte ett hål, det hålet jag ser är avlångt, det är fortfarande som ett bergspass, kanske helt enkelt bara en mur jag ser och det är mellan den akademiska världen och det övriga samhället.

Demirbag-Sten skriver vidare:

Det är också vårt gemensamma ansvar att hålla en värdig nivå, oavsett debattämne, men just nu är det föga lockande att ge sig in i en kulturdebatt.

Och visst är det vårt gemensamma ansvar! Inom den akademiska världen finns t ex något som kallas ”den tredje uppgiften” (samverkan mellan det akademiska livet och samhället) och alla som arbetar eller har arbetat där vet hur den tas (läs inte tas) på allvar. Det kanske är dags att stiga över detta bergspass, denna ravin som finns mellan den kunskap som produceras inom akademia och den som finns inom det övriga samhället. Det kanske är dags att kliva ner i samhället och jämna ut obalansen mellan de anslag som samhället satsar på kunskap, vetenskap, forskning och det samhället sedan får tillbaka. Jag är övertygad om att om det uppstår vidare flöde av kunskap i vårt samhälle kommer vi att tas med det och vi kommer inte att behöva sugas ner i dyngan och känna oss smutsiga. Förresten, om det nu ändå skulle bli så går det att ta sig ur den på egen hand!

Annonser

§ 4 svar till Ang Krönikan av Demirbag-Sten

 • brodowinzaina skriver:

  Jag håller absolut med dig. Fler från den akademiska världen borde ta sig ansvar för tredje uppgiften och publicera sig på debatt- och kultursidorna, och även ge sig in i politiken. Vi borde ha lite mer av den franska intellektuella traditionen i Sverige. Vi skulle kunna visa att kulturdebatten kan föras på en annan nivå än det ideologiska pajkastandet.

  Tyvärr har samhället utvecklats mot allt högre specialisering och professionalisering. Vi har yrkespolitiker och yrkestyckare, yrkesdebattörer och yrkesforskare. Var och en håller sig inom sin fålla.

  Min erfarenhet av att verka både i den publicistiska och akademiska världen är att det inte anses riktigt legitimt att delta i kulturdebatten i egenskap av akademiker. Då är man i så fall akademiker och kritiker och deltar i kulturdebatten i egenskap av kritiker. Ungefär som att skriva och debattera på sin fritid.

  Jag tror att det har att göra med att svenska akademiker inte ser sin roll i samhället som intellektuella utan som specialister. Då kan man möjligtvis ställa upp som representant för vetenskapssamhället om en journalist ringer och sätter en mikrofon under näsan. Dock utan att någonsin ha några personliga åsikter utan bara som leverantör av forskningsresultat.

  • Evas Perspektiv skriver:

   Det är ganska uppenbart att det finns ett behov av en vidare (kultur-kunskaps)debatt mellan olika samhällsskick. Tyvärr är företrädare för den akademiska världen fortfarande ganska sällsynta på debatt- och kultursidorna.

   Den akademiska världen står inför utmaningen att riva ner murar. På ett sätt tror jag att det redan är en pågående process. Om vi tar hänsyn till den tekniska utvecklingen (ta t ex bara det att vi två kan tala med varandra via nätet) är det ganska uppenbart att den styr oss mot en ökad interaktion och det gäller även den akademiska världen. Förr eller senare tror jag även att ”de högre specialiserade” blir tvungna att ta sitt ansvar gentemot det omgivande samhället. Samhället borde få tillbaka om inte allt så åtminstone en del av alla de anslag som ”investeras” i den akademiska världen. Och jag tror också att svenska men även utländska akademiker i Sverige först och främst måste ta sitt ansvar för kontakten med det omgivande samhället. Om samhället får tillbaka i form av kunskap det det satsar i form av t ex forskningsanslag tror jag att den intellektuella debatten kommer att vara av en helt annan kaliber än den är idag.

   En annan sak, det skulle vara intressant att läsa om ditt avhandlingsarbete, har du skrivit om det någonstans?

 • Robin skriver:

  Min första reflexion är att det är märkligt att först efterlysa en värdig debattnivå och sedan avfärda den ena sidans argument med:
  ”ett intellektuellt kalhygge, där bara buskvegetation och sly frodas”

  • Evas Perspektiv skriver:

   Jag håller med dig, Robin! De tidigare debattartiklarna är ju grunden för hela denna diskussion. Sedan är det viktigt att bygga vidare på den kunskap som finns istället för att riva ner (i svarta hål). Inga artiklar, ingen diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ang Krönikan av Demirbag-StenEvas perspektiv.

Meta