E-böcker och demokrati

4 oktober, 2012 § Lämna en kommentar

Under de senaste dagarna har jag läst BOKEN & BIBLIOTEKET, av Rasmus Fleischer. För att inte göra detta inlägg långt skulle jag bara vilja säga att om du är intresserad av böcker och vad som sker idag på bokmarknaden då ska du absolut läsa dessa två böcker!

I morse när jag läste Signerat av Johannes Åman i DN  E-böcker: Största hindret är priset kom jag förstås att tänka på Fleischers BOK och kapitlet om det transparenta biblioteket. Han skisserar visionen om det transparenta biblioteket i nio punkter: 1) transparent organisation, 2) tydliga användarvillkor, 3) öppna inköp, 4) öppen gallring, 5) öppen lånehistorik, 6) fria kataloger, 7) fri klassifikation, 8) fri mjukvara och 9) öppna standarder.

Alla är i teorin överens om att de offentliga biblioteken bör verka för öppenhet och för friast möjliga tillgång till kunskap och information. Inte desto mindre skulle transparensen få radikala konsekvenser. Ett företag som BTJ skulle förlora en stor del av sin marknad och därmed även en stor del av sitt marknadsvärde. Ett liknande öde skulle drabba Elib, åtminstone i den mån som kundkretsen består av bibliotek.

Öppenheten innebär att biblioteket blottar sig för kritik. Att urvalet politiseras förefaller oundvikligt. Men är detta dåligt? Hör det inte tvärtom till bibliotekets uppgifter att stimulera en debatt kring det skrivna ordet och dess roll?

Och varför inte föreslå Rasmus Fleischer titeln på en tredje bok: DEMOKRATI. För det är väl till syvende och sist demokratin som det handlar om.  Men i stället så går det till så här:

En karenstid på 3–4 månader infördes tidigare i år för utlåning av nya e-böcker. Effekten blev, precis som avsett, att bibliotekens utbud försämrades. Men någon märkbar överströmning från lån till köp blev det inte. (DN Kultur 3/10.)

Som sagt, läs BOKEN & BIBLIOTEKET , kunskap som tar dig till framtiden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande E-böcker och demokratiEvas perspektiv.

Meta