Frågan Magdalena Andersson inte ville svara på

14 november, 2012 § 1 kommentar

I söndags läste jag intervjun med Magdalena Andersson, socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson i DN.SÖNDAG (11:e november 2012).
När journalisten Lasse Granestrand tog upp frågan om föräldraförsäkring svarade Magdalena så här:

Borde inte föräldraförsäkringen delas rakt av, bli en individuell rättighet, med lika mycket tid för män och kvinnor? Jag hinner bara börja formulera frågan innan Magdalena Andersson klipper:

– Det där kommer jag inte att svara på.

– Varför då?

– Det är en mycket svår fråga för vårt parti. Jag vill ju dit men det är långt till ”the tipping point”, ögonblicket då det blir möjligt. Det är en reform som skulle förändra maktförhållandena både i familjen och i samhället.

– I samhället?

– Ja, den skulle ge samma förutsättningar för båda könen till karriär och löneutveckling. Det skulle få stora följder. Förhoppningsvis skulle män börja gå ner på deltid i samma utsträckning som kvinnor gjort när barnen kommit.

Magdalena ville alltså inte svara på frågan men egentligen sa hon mycket mer än journalisten frågade om. Enligt henne är det socialdemokratiska partiet inte moget att ta detta steg, att lagstifta om delad föräldraförsäkring. Jag kom direkt att tänka på sjuttiotalet och individuell beskattning (särbeskattning) och om tiden var mogen att ta detta steg då. Med facit i hand vet vi att många problem kvarstår. Om vi har tagit steg A borde vi då inte ha hunnit att även ta steg B, delad föräldraförsäkring? Jag tycker att dessa frågor är starkt relaterade. Frågan jag ställer mig är hur man kunde missa detta, detta klara samband mellan särbeskattning och föräldraförsäkring. Om kvinnorna ska tjäna in sin pension då ska de också ha möjlighet att kunna göra det. För det är precis som Magdalena säger, delad föräldraförsäkring ”skulle ge samma förutsättningar för båda könen till karriär och löneutveckling”.  Ett fatalt misstag, särbeskattning och huvudansvar för barnens uppfostran för kvinnor. Magdalena Andersson ser naturligtvis detta samband, det gör även vi som håller facit i hand idag, men våra döttrar, hur ska de kunna se det?

Magdalena Andersson har stått länge och hamrat i politikens verkstad. Konstruerat förslag och modeller. Att tala för varan har fallit på ministrar och andra politiker. Hon skulle nog vilja uppfinna något som får manliga socialdemokratiska väljare att köpa lika delad föräldraledighet. Någon slags win-win, borde det vara. Två flugor i en smäll på något sätt.

Annonser

§ Ett svar till Frågan Magdalena Andersson inte ville svara på

  • […] Däremot råder inte enighet om när och hur reformen ska genomföras. I flera uttalanden har ledande företrädare för partiet uttalat stor tveksamhet. När Stefan Löfven presenterade Framtidskontraktet, till exempel, rapporterade media att det inte fanns några förslag om föräldraförsäkringen (Dagens Arena, Aftonbladet, Agenda, m fl).   Stefan Löfven  ”tiger som en sfinx” om föräldraförsäkringen, noterade Ulrika Knutsson i Fokus. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson inledde sitt uppdrag med att ta avstånd från en delad föräldrafärsäkring (DN). Hon uttrycker numera principiellt stöd för en reform men betonar samtidigt gärna problemen (Aftonbladet, Evas Perspektiv). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Frågan Magdalena Andersson inte ville svara påEvas perspektiv.

Meta