Surkålsgryta

30 december, 2012 § 4 kommentarer

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVarje år är denna surkålsgryta ett måste på vårt julbord. Hittills, denna jul, har vi, jag och min man, lagat den två gånger. Den första omgången till julafton. Sedan gick vi med den genom hela stan, till Söder, för julaftonen firades hos dottern på Söder. Den andra omgången lagades för våra vänner och då hade vi en riktig tjeckisk/slovakisk (ja, det fanns även slovakisk god öl) till grytan. Som jag skrev i inlägget innan, grytan görs över hela Mellan- och Östeuropa med smärre variationer. Här kommer vår version. Jättegott!

200 g torkad svamp (godast förstås med Karl-Johan, går bra med blandsvamp); 5-7 dl vatten; 1 burk surkål (500-800 g), finns olika varianter att köpa i mataffären; 1 stort syrligt äpple skalat, urkärnat och skuret i bitar; 2-3 tomater skurna i bitar; Svartpepparkorn eller malet enl egen smak; 2-3 lagerblad; 2-3 korvar (20 cm) i centimeterbitar (vi har kryddig ungersk Gyulai inköpt på Hötorgshallen); 1 pkt Änglamarks bacon i bit, skuret i centimeterbitar. Tillbehör: gott rågbröd, eller kokt potatis eller både och. Och så öl förstås!

1) Lägg svampen i blöt i ungefär 30 minuter, skölj av i ljummet vatten och skär sedan den blöta svampen i bitar och lägg i en stor gryta. Häll över vattnet och låt koka upp. Sjud under lock i 10 minuter. 2) Häll av spadet från surkålen. (Jag brukar ta upp surkålen i en stor skål och sköljer den i kallt vatten en gång för att minska den sura smaken.) Låt den rinna av och vänd den sedan in i grytan tillsammans med äpple, tomater, peppar och lagerblad. Låt alltsammans sjuda under lock i cirka 1 timme. 3) Lägg i korv och bacon och låt sjuda ytterligare 30 minuter. Smaka av sedan med salt om det behövs, både bacon och korven brukar innehålla en hel del salt. Och det där med vätska (vattenmängd) kan man också reglera enl egen smak. Lagar man grytan flera gånger jobbar man upp en egen preferens förstås. Servera med rågbröd och/eller koḱt potatis. Och en sak till! Vi lagar grytan kvällen innan för den är godast dagen efter tycker vi. Smaklig måltid!

Annonser

§ 4 svar till Surkålsgryta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande SurkålsgrytaEvas perspektiv.

Meta