”Tatra-tigern”?

3 januari, 2013 § Lämna en kommentar

Min dotter gjorde mig uppmärksam på artikeln om Tjeckien och Slovakien i dagens Svd: Lillebror tar över vinnarcirkeln. Intressant!

Inga konflikter, inget hat och inga nationalistiska urladdningar. Delningen av Tjeckoslovakien var en fredlig, närmast affärsmässig angelägenhet, även om den inte var förankrad bland väljarna utan var ett politikernas projekt. I en folkomröstning hade separationen troligen aldrig fått klartecken.

Ja, i en folkomröstning hade delningen aldrig fått klartecken, det är det jag tror och säkert många med mig. Och troligen är det det vi ser i både det tjeckiska och slovakiska folkets beteende åren efter delningen. Skulle man kunna betrakta det hela som en frigörelse från varandra som tvingar båda parter ”att bli vuxna”, att helt enkelt ta ansvar för sig själva?

Medan Slovakien hamnade i bakvattnet nästan direkt från första början efter delningen fick Tjeckien en mycket bättre start inte endast med tanke på Vaclav Havel som fortsatte att hålla Tjeckien under sina vingar ett tag till efter delningen. Men som det alltid är i nära relationer, vi både påverkar och påverkas av varandra. Mina forna hemländer var mycket starkt invecklade i varandra. Och jag tror att var och en som har vuxit upp i forna Tjeckoslovakien skulle skriva under detta. Och det kanske är någon slags ”navelskådande” som Tjeckien ägnar sig åt idag av förståeliga skäl och för att de inte fick den möjligheten då (1989 eller direkt efter 1993 då Slovakien kunde ägna sig åt detta) och istället stod där i Prag på Vaclavplatsen och tog emot världens blickar som en riktig Storebror!

Ja, och vad kan man säga om samhörigheten idag? Mellan tjecker och slovaker eller varför inte mellan andra grupper/folk i t ex Europa? Skulle det kanske vara fruktbart att låta folk ta ansvar för sig själva och sedan mötas som jämlikar? Är det kanske det som är framtiden för oss i Europa?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande ”Tatra-tigern”?Evas perspektiv.

Meta