Min egen topp 5 lista, våren 2017

1 maj, 2017 § Lämna en kommentar

1. Den otacksamma främlingen av Irena Brezna (Vaktel förlag, 2016)

”En roman om det aktuella ämnet flyktingskap av den prisbelönta schweiziska/slovakiska författaren Irena Brezna. En ung kvinna flyr från en diktatur och hamnar i ett rikt land. Hon revolterar mot det nya gästlandet, som påtvingar henne sina regler och inte tillåter henne att vara sig själv. Hon anser att där man kan gnälla, där är man hemma, och hon gör stort bruk av denna devis. Men hon möter också många andra strandsatta människor som hoppas att kunna göra något av sina liv: småtjuvar, deprimerade, streetsmarta, krigsflyktingar, utnyttjade, överanpassade och naiva. Och hon lär sig att betrakta exil och främlingskap som en rikedom, hon blir en brobyggare mellan kulturer.”

2. En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité (Albert Bonniers Förlag, 2016)

”Jag har ett komplext kärlsystem av rötter som förgrenar sig över kontinenter, etniciteter, klasser, färgskalor och epoker. Jag är Jason, son till den svarte Madubuko Diakité och den vita Elaine Bosak. Jag är alla de länder mina förfäder kom ifrån och skeppades till i kedjor. Jag är alla de färger och nyanser deras hud hade. Jag är deras vrede och längtan, deras vedermödor, framgångar och deras drömmar. Jag är en korsning av Slovakien, Tyskland, Frankrike, Afrika, South Carolina. Av vit, svart och cherokee. Jag är mötet mellan Bosak, Schneidmüller, Hauser, Privat, Robinson, Davis och Miller. Summan av mammas slavisktyska rötter och pappas afrikanska ursprung stöpt i en folkhemssvensk miljö.”

3. Oanpassbara medborgare : historien om förföljelsen av de tjeckiska romerna av Hynek Pallas (Bokförlaget Atlas, 2016)

”I Oanpassbara medborgare gör journalisten Hynek Pallas nedslag hos aktivister och familjer, besöker ghetton och fotbollslag, går på museer och studerar historiska källor. Han visar hur romer i Tjeckoslovakien, och senare Tjeckien, (även Slovakien, mitt eget tillägg) i närmare 100 år behandlats som avvikande från normen. Och vad det har lett till.

Strax före midnatt den 19 april 2009 krossas tre fönster i ett hus i Vítkov, en liten ort i östra Tjeckien. Molotovbomberna övertänder huset på ett par sekunder. Fyra månader senare vaknar treåriga Natálie Kudriková ur sin konstgjorda sömn. Hon har livshotande brännskador på kroppen. Läkarna räddar hennes liv, men hon förlorar flera fingrar och får permanenta hjärnskador efter nedsövningen.

Rättegången mot de fyra högerextremisterna som skulle fira Adolf Hitlers födelsedag med att bränna en romsk familj till döds inleds våren därpå. Då är det exakt 20 år sedan sammetsrevolutionen, övergången från kommunistisk diktatur till demokrati i Tjeckoslovakien, avslutades. Tiden däremellan innebar ett dramatiskt skifte i de tjeckiska romernas liv. Ännu ett.”

4. Depresiv kärlek: en social patologi av Emma Engdahl (Bokförlaget Daidalos, 2016)

”Emma Engdahls studie ”Depressiv kärlek” handlar om kärleken i vår samtid och vår samtid i kärleken och inte minst om de samband som många – såväl forskare som älskande – tycker sig skönja mellan kärlekens uttryck och depressionens. Med utgångspunkt i kärlekssamtal av olika slag – i mail, sms, brev och skönlitteratur – och relevant forskning på området visar hon hur komplext det emotionella manuskriptet i själva verket är och hur depressiva erfarenheter har kommit att uppfattas som en grundval för kärlek. Den som aldrig har lärt sig sörja på allvar, skulle alltså inte kunna älska på allvar heller. Fast varför egentligen? Och sedan hur länge? Och förhåller det sig verkligen så?”

5. The Art of Asking: eller hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp av Amanda Palmer (Bucket Lists Book AB, 2016)

Det här är berättelsen om hur musik- och performanceartisten Amanda Palmer kom över rädslan att be om hjälp och lyckades samla in 1,2 miljoner dollar i förhandsbeställningar till sin kommande skiva – enkelt uttryckt är det här berättelsen om gräsrotsfinansieringens drottning. Med den uppriktighet och nakenhet som kännetecknar allt Amanda Palmer tar sig för, beskriver hon sin väg till en annan syn på givande och mottagande, inte som en situation där den ena ger och den andra passivt tar emot, utan som en handling där båda ger den andre bekräftelse på att de är människor och ser varandra.

Hela hennes liv kan ses som ett konstprojekt. Många gillar det hon gör, en hel del ogillar det, men oavsett om man älskar eller provoceras av Amanda Palmer är hon ett fenomen som väcker viktiga frågor om synen på våra medmänniskor och gränsdragningen mellan det privata och offentliga. Och om ett annat sätt att tänka kring finansieringsmodeller.

Amanda Palmer är född 1976 i Bostonförorten Lexington, Massachusetts, USA. Hon har gjort sig känd som medlem i det kontroversiella punk-kabarébandet The Dresden Dolls och har ett förflutet som gatuartist. Sedan 2011 är hon gift med författaren Neil Gaiman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Min egen topp 5 lista, våren 2017Evas perspektiv.

Meta