Läser just nu: Den underjordiska järnvägen/The Underground Railroad

14 oktober, 2017 § Lämna en kommentar

Jag vet att det här är helt sanslöst men sådan är jag! Biten av både språk och innehåll. Direkt efter hans presentation på Internationella författarscen i Stockholm bestämde jag mig för att läsa Colson Whiteheads bok The Underground Railroad på engelska. Jag tänkte att den här boken vill jag läsa på det språket den är skriven. Jag kanske ville komma så nära som möjligt den ursprungliga texten.

Och sedan gillar jag motståndet! I språket! Det har blivit så. Det ska vara nästan kroppsligt. Precis så det blir när språket blir till. Det där kroppsliga, när det utvecklas. Och i det här fallet behövde jag inte be om varken motstånd eller någon kroppslig upplevelse. Därför att många av de engelska orden i början av boken var helt främmande för mig och jag blev så småningom istället tacksam för någon slags fördröjningseffekt. De sekunder jag behövde för att slå upp ordet på svenska. Sekunder för att andas ut. Sedan, istället för att få några bilder på min näthinna, river de svenska orden mig i mitt bröst, min rygg eller mage.

Inget av dessa språk är mitt modersmål. Jag har alltid varit tvungen att kämpa för att tillägna mig språket. Det har också bara blivit så. Under lång tid. Laddningen i orden finns där idag. Känslorna. Och så småningom kommer bilder. Så som det skulle kunna ha varit. Jag/vi har aldrig sett det. Knappast på bilder. Slaveriet. Hur det var i dess början. Hur de behandlades. Där i Västafrika därifrån de flesta fraktades. Nu befinner jag mig på s 143 i den engelska versionen och s 53 i den svenska. Nu läser jag parallellt. Om slaveriet.

Springer till ett annat rum och letar efter mitt första vigselbevis. Är ivrig att ta reda på födelseår på mina mauritiska svärföräldrar. Han år 1907 och hon 1915. Räknar snabbt i mitt huvud vilken generation mina döttrar är i förhållande till sina tamilska förfäder som kom till Mauritius från Södra Indien efter år 1835 då slaveriet på ön officiellt avskaffades. Och undrar om det fortfarande är dessa vidrigheter som vi betalar för. Än idag. Och tänker att vi kanske aldrig kommer ur fläcken förrän vi har gjort upp med denna period i vår historia.

”En utmärkt, stark bok… en påminnelse om hur slaveriets smärta sprider sig över generationerna, och inte bara visar sig på uppenbara sätt, utan även påverkar våra hjärtan och sinnen.” Barack Obama

Boken Den underjordiska järnvägen har recenserats i DN av Kristina Lindquist.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Läser just nu: Den underjordiska järnvägen/The Underground RailroadEvas perspektiv.

Meta